Klíma karbantartás – Klíma tisztítás

A klímaberendezés ma már nem számít luxusnak, az egyre melegebb nyarak következtében  otthonunkban is klímát szereltetünk fel, hogy könnyebben átvészeljük a forró nyarakat, és nyugodtan tudjunk aludni és pihenni. Ha már beszereltettük a klímát, azt is tudnunk kell, hogy szükséges bizonyos időközönként a klíma karbantartás. Ehhez a művelethez mindig hívjunk szakembert, különben elvész a garancia.

Mikor érdemes elvégezni?

A már felszerelt és üzembe helyezett berendezések karbantartását évente kétszer ajánlatos elvégezni, tavasszal és ősszel. Ha a klímát a legoptimálisabban akarjuk használni, egészséges környezetben élvezni a megfelelő hőmérsékletet, és persze a garanciát sem szeretnénk elveszíteni, mindenképp hívjunk szakembert. A klíma készülék működése során nagy mennyiségű levegő áramlik a hőcserélőn, ami különböző szennyeződéseket hoz magával a levegőből, ezek a szennyeződések lerakódnak, és nagy kárt tehetnek nemcsak a berendezésünkben, hanem az egészségünket is megtámadhatja. Ma már közismertté vált a légionárius betegségnek elkeresztelt fertőzés, amit a klíma tisztítás elmaradásával kaphatunk el úgy, hogy belélegezzük a fertőzött levegőt, és a kórokozók bekerülhetnek a légutakba, vagy a tüdőbe. Nagyon sok kellemetlenséget tud okozni, ezért nem szabad  elhanyagolni a klíma karbantartást. A split klíma  szakszerű tisztítása megakadályozza, hogy mikroorganizmusok letelepedjenek és elszaporodjanak a beltéri levegőben. A klíma tisztítás során a szakember mentesíti a beltéri egységet az esetleges gombáktól, baktériumoktól.  Ha ez megvan, következik a kültéri egység tisztítása, nyomás mérése. Majd ellenőrzik a csavarokat, csatlakozókat, a hűtőközeget utántöltik, átvizsgálják az elektromos egységeket, tisztítják és fertőtlenítik a légszűrőket. Ha rendszeresen elvégeztetjük ezeket a műveleteket évente legalább egyszer, akkor már elmondhatjuk, hogy lépéseket tettünk az egészségünk és a berendezésünk élettartama érdekében. Így sokáig élvezhetjük klímaberendezésünk hatékony működését. Az árak természetesen máshogy alakulnak, ha egy, két, vagy egy irodaház esetében jóval több klíma tisztítást kell elvégezni, ezért érdemes az árat megbeszélni, miután megtekintették a berendezést és annak állapotát. Ha csak hűtésre használjuk a klímát, a klíma karbantartás ideális ideje a szezon előtt esedékes, sokan csak akkor kapnak észbe, amikor már elkezdődött a kánikula, és ilyenkor többet kell várni a szakemberre, akik teljesen be vannak fogva. Bosszantó, ha nem tudjuk bekapcsolni akkor a készüléket, amikor berobban a nagy meleg. Ha fűtünk is a klímával, akkor a hideg beállta előtt is ajánlatos egy klíma tisztítás.

Miért nem fúj eléggé hideget a klíma?

Ha a klímaberendezésünk nem fúj elég hideget, annak az lehet a legfőbb oka, hogy a klíma hűtőközege nem elegendő. Ebben az esetben a szakember ellenőrzi a keringető csöveket, illesztéseket a kültéri és a beltéri egység között. Amennyiben nem tapasztalható repedés vagy sérülés, ahol a hűtőközeg eltávozhatott, akkor jön a nyomáspróba. Ennek során kiderül, ha a gáztöltést követően a nyomás esik. Ha nem tapasztalunk semmilyen rendellenességet, a hűtőközeg utántöltését követően ellenőrizzük az elektromos vezetékeket, csatlakozásokat, illetve a biztonságot megkövetelő egységek állapotát. A próbaüzem után ismét hatékonyan működik a klímaberendezésünk. Gyakran felmerül a kérdés, hogy honnan tudhatjuk, hogy nem elég a hűtőközeg? Ennek többféle oka is lehet. Például az, hogy nem a megszokott teljesítményt nyújtja a berendezés, vagy egyre lassabban hűti le vagy fűti fel a helyiséget. Amennyiben látszódik a cső, láthatjuk, hogy deresedik, illetve lekapcsol a klíma. Ha az elmúlt 3-5 évben nem volt utántöltés annak ellenére, hogy használtuk a berendezést, az is annak a jele lehet, hogy nem elég a hűtőközeg. Ezt mihamarabb pótolni kell. Ha egy évek óta használt, de nem karbantartott klímáról van szó, az idők során a hűtőközeg mennyisége folyamatosan csökken, ezért gyakran le is áll a készülék, és ha ezt egymás után többször is megteszi, akkor ne indítsuk újra, mert avval csak rontunk a helyzeten, azonnal forduljunk szakemberhez. Néha zavaróan rázkódik, rezeg a klíma, ennek oka leggyakrabban az lehet, hogy a kültéri egység tartó konzolján a gumibak elöregedett, az nemcsak a hangja miatt kellemetlen, de kárt okozhat a berendezésben is.